Sajtóközlemények

Megalakult a Kukorica Kör Egyesület

Hazánk kukoricatermesztése évszázados múltra tekint vissza, napjainkra az Európai Unió meghatározó exportőr országává váltunk. Versenyképességünk megőrzése érdekében elengedhetetlen, hogy a termelők a megfelelő támogatás mellett innovatív megoldásokkal és naprakész tudással rendelkezzenek. A most megalakult Kukorica Kör egy olyan szervezet, mely az alapító tagok részvételével a hazai kukoricatermelő gazdák érdekeinek képviseletét, szakmai programok szervezését, illetve szakmai tudásuk bővítését tűzte ki célul.

Magyarország éghajlati adottságai és földrajzi elhelyezkedése következtében kiválóan alkalmas kukoricatermesztésre. A 70-es évekre a jelentős technikai fejlesztéseknek hála, valamint a kimagasló hazai kutatás-fejlesztés tudásbázisára alapozva hazánk az európai kukoricatermesztés éllovasai közé küzdötte fel magát. Messziföldről jártak hozzánk az iparszerűen és ezzel együtt nyereségesen is kiváló minőségű tengeri termesztését tanulni. Magyarország azóta is jelentős kukoricatermelő, az egyik legnagyobb exportőr az Európai Unióban.

A hazai feldolgozás szerkezete megváltozott az elmúlt évtizedekben: a korábban inkább az állattartás takarmányozása céljából termesztett növényt manapság már főleg az ipar dolgozza fel az ország határain belül, és így hozzáadott értékkel kerülhet a piacokra. A megtermelt felesleg pedig a környező országokban kerül értékesítésre. Az igény a hazai kukorica iránt tehát nőtt, ezzel a növekedéssel azonban nem járt együtt a termésnövekedés, legalábbis nem a megfelelő ütemben. A világban viszont hatalmas változások mentek végbe, egyre több országban termelnek jól és versenyképesen kukoricát, így a magyar gazdáknak már a franciák mellett az ukrán, brazil és akár amerikai termelők is versenytársaivá váltak. A klímaváltozás sem könnyíti meg a gazdálkodók életét, kiszámíthatatlanabbá teszi a mezőgazdasági termelést, a szélsőségesebb időjárás megnehezíti és labilissá teszi a kukoricatermesztés nyereségességét, ezáltal a hosszú távú, potenciális és versenyképes fejlődést.

Ami azonban biztos, az az egyre növekvő verseny; minőségben, árban és mennyiségben egyaránt. A magyar gazdáknak arra kell felkészülniük, hogy a nagy kukoricatermelő országok egyre több terményt fognak piacra dobni, ezzel pedig kiszoríthatják a magyar tengerit a két évtizede megszerzett piacairól.

 A Kukorica Kör Egyesület

Az egyesület alapítótagjai olyan szakemberek, akik naprakész tudásukkal értékes és innovatív információkkal, szakismerettel rendelkeznek, amelyet az egyesület által elérhetővé tesznek a gazdák számára is. Az egyesület a hazai döntéshozók felé a gazdálkodók érdekeit képviseli, és karöltve dolgozik a termelők versenyképességének megőrzésén. Céljuk egy olyan közösség megteremtése, akik hosszútávon gondolkodnak, és eredményesek akarnak lenni az általuk választott hivatásban.

A Kukorica Kör tagjai egyetértenek abban, hogy a folyamatos tanulással, az ezáltal létrejövő fejlődéssel és az elérhető legjobb technológiák használatával a magyar gazdák hosszútávon képesek lesznek versenyképesen termelni és alapanyagot szolgáltatni a magyar és külföldi feldolgozók, állattartók számára egyaránt. A 21. század elején elérhető technológia - legyen szó gépről, eszközről, vállalatirányítási szoftverről vagy akár növénynemesítési alapanyagról - alkalmas arra, hogy a termelést kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé, a termést pedig ellenállóbbá, jobb minőségűvé tegye. A fenntartható, környezettudatos termelés megvalósításával a gazdák versenyképesebben lépnek ki a piacra, stabilabban és erősebben tudják tervezni a jövőt.

Az egyesület megalakulásával egy olyan szervezet jött létre, amely a hazai termelők ismereteinek bővítését, a hazai és nemzetközi gabonapiaci hírek folyamatos átadása mellett annak szakmai értelmezését továbbá szakmai megmérettetéseket is céljául tűzte ki. Az összefogással, közös célok kialakításával hatékonyabban tudják képviselni a gazdálkodók érdekeit, ezáltal kiszámítható, állandó piacot és biztonságot teremtve számukra.

Rólunk

Alapító tagok: AgriDron Kft., AGRO.bio Hungary Kft., Bugaci Aranykalász Zrt., Erste Bank Zrt., Glia Kft., Groupama Biztosító Zrt., Huminisz Kft., Hungrana Kft., OTP Bank Nyrt.

AgriDron Kft.

Az AgriDron Kft. megalakulása óta „A jövő mezőgazdaságáért” dolgozik. Cégünk támogatója minden olyan kezdeményezésnek, ami a fenntarthatóságot, az okszerűséget és a precizitást tűzi zászlajára. Éppen ezért csatlakoztunk Mi is a Kukorica Kör Egyesülethez, hiszen eme kezdeményezés alapfilozófiája is ez. Hisszük, hogy ezzel egy nagyszerű csapattal tovább tudunk haladni eredeti célunk felé.

AGRO.bio Hungary Kft.

A Kukorica Kör Egyesület megalapításával célunk, hogy a szántóföldi növény-termesztőknek bemutassuk a termőtalajának, mint a legfontosabb termelőeszközének az értékét úgy, miközben már a rövid- és középtávon is fenntarthatóan gazdaságos termelést folytathat, évről-évre növekvő profittermelő képességgel. Mindehhez szükséges a szinte, azonnali szemléletváltásuk, amihez az összefogásunk jelentős támogatást tud adni.

Bugaci Aranykalász Zrt.

A Bugaci Aranykalász Zrt. két okból is igen nagy örömmel csatlakozott alapítóként a Kukorica Kör Egyesülethez - egyrészt mezőgazdasági termelőként szeretnénk a több évtizedes mezőgazdálkodói tapasztalatunkkal hozzájárulni a szakmai program kialakításához. Másrészt, fontosnak érezzük, hogy az AKREA márkanéven a vetéstechnika legmodernebb technológiáját képviselve minél szélesebb kör számára bemutassuk az adat alapú rendszerek működését, amelyek a gazdálkodók számára lehetővé teszik a hatékonyabb és fenntarthatóbb szántóföldi növénytermesztést.

Erste Bank Zrt.

Az Erste Bank meghatározó agrárfinanszírozóként is a szakmaiságra helyezi a legnagyobb hangsúlyt. Agrár tanácsadói banki modellünk, saját agrárszakmai műhelyünk, az Erste Agrár Kompetencia Központ is azon dolgozik, hogy mind kollégáink, mind ügyfeleink lépést tudjanak tartani a piaci kihívásokkal. Ezért csatlakozunk az agráriumban is minden olyan kezdeményezéshez, amely előrébb viszi az élelmiszergazdaság szakmai színvonalát, szemléletének formálását. Ilyen a Kukorica Kör is, amelynek sikere meghatározó szántóföldi növényünkön keresztül az egész agrárium javuló jövőképét fogja szolgálni.

Glia Kutatás-Fejlesztési Innovációs Kft.

2003-ban alakult informatikai tanácsadó és szolgáltató vállalkozásként, a 2010-es évektől a cég tevékenységi köre a kutatás-fejlesztés irányába fordult. A Glia alapítói olyan szakemberek, akik az elmúlt évek során jelentős szervezési, vállalatirányítási tapasztalatokra tettek szert. Célkitűzése olyan projektek sikeres megvalósítása, melyek határterületi tudományok alkalmazásával a nagyközönség számára is hasznosítható technológiákat, szolgáltatásokat hoznak létre. Ehhez nyújt kiváló alapokat a munkatársak szerteágazó képzettsége a rendszerszervezőn át a humánökológusig. A Glia Kft. az közelmúltban és jelenleg is több kutatás-fejlesztési és innovációs projektben vett/vesz részt. Ezek nagy része többszereplős, konzorciumban megvalósuló, nagy léptékű projekt, melyekben interdiszciplináris feladatokat oldunk meg. Az elmúlt időszakban kutatásaink az innovatív betontechnológiák, valamint az elektrokoagulàciónak a víztisztítás, vízkezelés területén történő alkalmazhatóságának vizsgálata mellett elsősorban a mezőgazdaság és agrárinformatika területén végzett szerteágazó kutatásokra fókuszál. Az agrárinformatikai fejlesztések a talajnedvesség méréséhez, valamint az öntözőrendszerekhez kapcsolódó adatkommunikáció mellett, különböző innovatív technológiákkal a mezőgazdasági termelés hozamnövelését és fenntarthatóságát hivatottak szolgálni.

Groupama Biztosító Zrt.

A Groupama Biztosító az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági biztosítóként kiemelt figyelmet fordít arra, hogy támogatóként vagy akár alapítótagként részt vegyen minden olyan kezdeményezésben, mely a szektor fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Kukorica Kör Egyesület megalapításával az egyik legjelentősebb növényünk versenyképes termesztéséhez szeretnénk hozzájárulni. Bízunk abban, hogy a terméshozamok növekedése vagy a növényvédelem javulása erősíti a gazdák bizalmát, így még erősebb szakmai partnerséget tudunk velük kialakítani a jövőbe.

HUMINISZ Kft.

A Huminisz Kft. teljes egészében magyar tulajdonú, szakmai alapon szerveződött cég, amely azzal a céllal jött létre, hogy természetes alapú és környezetbarát, ugyanakkor hatékony, és a termelők számára jövedelmező növénykondicionálókat (KONDISOL, K2) és lombtrágyákat (SOLVITIS) állítson elő. 16 éves szakmai tapasztalattal rendelkezünk a levélen keresztül történő hatékony fulvo-, humin- és már aminosavas növénytáplálás terén. Szeretnénk a Kukorica Kör keretein belül hozzájárulni a magyar gazdák még eredményesebb kukoricatermesztéséhez.

Cégünk az eredményességen nem, illetve nem csak az abszolút termésmennyiséget, hanem a jövedelmezőséget, hatékonyságot és a jobb megtérülési mutatókat is érti. A Huminisz Kft. az alapító, pártoló és támogató tagokkal együttműködve ebben is szeretné segíteni a magyar gazdákat.

Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft.

A Kukorica Kör Egyesület által célunk az elérhető legjobb technológiai tudás bemutatása, egy szemlélet, gondolkodás átadása, mely tapasztalatunk szerint a versenyképes termelés alapja. A technológia elemeinek egymásra gyakorolt hatása, az egy hektáron, fenntartható módon termelt eredmény szemlélet következetes betartása nélkülözhetetlen a hosszútávú sikerek elérésében.  Hisszük, hogy változást egymás segítségével, összefogással érhetünk el.  

OTP Bank Nyrt.

Az OTP Agrár üdvözöl minden szakmai kezdeményezést, amely a magyar agrárium előremutató fejlesztését célozza. A hitelintézet az alapítókhoz hasonlóan fontosnak tartja a kukoricatermesztők szakmai ismereteinek további bővítését, valamint hatékony érdekképviseletét, mivel ezek hozzájárulhatnak a piac kiszámítható növekedéséhez. Emellett a tagság tovább mélyítheti az OTP Agrár termesztőkkel kialakított partnerségét is.

 

További információk:

Dr. Körösi Katalin

Ügyvezető - Kukorica Kör Egyesület
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mobil: +36 20/382 6884 

Farkas-Kertész Judit

Senior PR tanácsadó - Twist Communication Kft.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Mobil: +36 20/392 7711