Infó-tár

Stability of fumonisin B1 and its bioaccessibility in extruded corn-based products

A kukorica alapú fogyasztási cikkekben kiemelt jelentősége van a mikotoxin szennyezettség kérdésének, hiszen a mikotoxinok erőteljes egészségromboló hatással bírnak.

Ebben a nemzetközi összefogással megvalósuló kísérletben a kutatók arra keresték a választ, hogy a kukorica alapú extrudált termékekben a fumonizin mikotoxin szintje hogyan alakul különböző előállítási módszerek hatására, amelynek során megállapították, hogy a mikotoxin szennyezettség szintje csökkenthető a termék magas amilóz tartalmú keményítővel történő előállításával. Ez a tanulmány mutatta be először, hogy a magas amilóztartalmú kukoricakeményítő hozzáadása az extrudálás során innovatív stratégia a mikotoxin felszabadulás csökkentésére, így hasznos a mikotoxinnak való kitettség mérséklésében.

A tanulmány teljes tartalmát itt érheti el.