Infó-tár

Oxidative damage associated with salt stress during germination and initial development of purple corn seedlings

A növénytermesztésben a víz jelenléte kardinális; akár annak hiánya, akár bősége problémát okozhat. A növények a szántóföldeken szikes talajjal vagy nagy mennyiségű pangóvízzel szembesülhetnek, így a termeszthető fajták köre ennek megfelelően általában korlátozott, ami hatással van a növénytermesztés hatékonyságára.

A fenti tanulmány célja az volt, hogy értékelje a különböző hőmérsékletekhez kapcsolódó sótartalom - mint a víz hiányállapotának - hatását kukorica növények fejlődésére; a csírázására, kezdeti fejlődésére és oxidatív károsodási mutatóira. Bár a sótartalom káros hatásait figyelték meg, a magasabb hőmérséklet magasabb növényeket valamint nagyobb száraz tömeget eredményezett, továbbá a lipid-peroxidáció, a klorofil és a karotinoid-tartalom a hőérséklettől függetlenül a sótartalom változással együtt változott. A tanulmány rámutat arra a tényre is, hogy nem csak egy-egy elem vizsgálat a célravezető, hanem a termesztési körülményeket együttesen létrehozó valamennyi abiotikus hatást figyelembe kell venni.

Olvassa el a teljes anyagot itt!