Infó-tár

Effect of Skipping Irrigation in Different Phenological Periods on Yield and Some Physiological Parameters of Corn (Zea mays L.)

Az öntözés megvalósíthatósága kulcskérdés lesz a jövőben az eredményes szántóföldi növénytermesztésben, így a kukorica termesztésében is.

Török kutatók azt vizsgálták, hogy különböző fenológiai időszakokban az öntözés kihagyása milyen hatásokkal járhat a kukorica terméshozamára és egyes élettani tulajdonságaira. A kutatás során négy öntözési kihagyási időszakot vizsgáltak; teljes fenológiában megvalósult az öntözés; öntözési kihagyás történt a vegetatív növekedési időszakban; öntözési kihagyás a beporzási időszakban történt; valamint öntözési kihagyás a generatív fejlődési időszakban valósult meg. A kétéves átlagok szerint szignifikáns különbségek voltak a hibrid kukoricafajtákban a vizsgált jellemzők (szemtermés, a klorofilltartalom, a vízfelhasználás hatékonysága, a növényi víz-stressz index és a növényi vízfogyasztás) tekintetében. A tanulmány eredményei az előzetes várakozásoknak megfelelően azt mutatták; hogy a gazdaságos és jövedelmező kukoricatermesztés érdekében a félszáraz területeken a teljes vegetációs időszak alatt öntözni kell a kukoricát.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!