Infó-tár

Effects of adult western corn rootworm (Diabrotica virgifera virgifera LeConte, Coleoptera: Chrysomelidae) silk feeding on yield parameters of sweet maize

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera LeConte) a legnagyobb gazdasági kárt lárva állapotban a növény gyökerén okozza, mégsem szabad megfeledkezni az imágó bibekárosításáról sem, hiszen ez is befolyásolhatja a kukorica termésmennyiségét. 

Ezerarcú kukorica

Mi köze a kukoricának az akkumulátorokhoz, vagy a pelenkákhoz és a gyógyszerekhez? Mára számos területen nem csupán élelmiszerként, hanem alapanyag-forrásként is tekintenek a növényre – erről készítettek összeállítást legutóbbi cikkükben az OTP Agrár szakértői.

Effect of bioinsecticides on the grey maize weevil Tanymecus dilaticollis

A barkó kártétel az idén sem kíméli a kukorica termelő gazdákat, elég csak körülnéznünk a friss kukorica keléseken.

Termeszthető-e kukorica műtrágya nélkül

Az energiaárak növekedése a műtrágya-piacot is felforgatta, így a korábbinál is aktuálisabbá vált: vajon lehet-e kukoricát termeszteni hozzáadott nitrogén, tehát műtrágya nélkül? Az OTP Agrár szakértői több ígéretes kutatást is találtak a témában.

Érintheti-e a takarmánypiac átrendeződése a GMO-mentességet?

Részben Amerikából pótolható az orosz-ukrán háború miatt a világpiacról hiányzó kukoricatermés, ám az európaihoz képest ott eltérő szabályozás vonatkozik a növények génmódosítására. Hazánkat a kérdés nem érinti, hiszen Magyarország kukoricatermesztésében bőven vannak még tartalékok.

Stability of fumonisin B1 and its bioaccessibility in extruded corn-based products

A kukorica alapú fogyasztási cikkekben kiemelt jelentősége van a mikotoxin szennyezettség kérdésének, hiszen a mikotoxinok erőteljes egészségromboló hatással bírnak.